Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/antonovt/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
КЪРДЖАЛИ-ПЕРПЕРИКОН

КЪРДЖАЛИ-ПЕРПЕРИКОН

КЪРДЖАЛИ- ПЕРПЕРИКОН- 27 лв.

Перперикон е най-големият древен и свещен град на Балканите. Той е изсечен от камък, откъдето идва и името му, което се свързва с тракийския бог на камъка Пер. Разположен е на едноименния хълм Перперикон в Източните Родопи, на 15км североизточно от Кърджали.Във вечния град се намират останките от светилището на бог Дионисий с прочутия олтар за предсказания.

Обиколката на това така специално място започва с проход с каменни стъпала, изсечени в скалите, които отвеждат до Двореца-светилище. Той е бил на няколко етажа, като са се запазили само основните зали. Най-интересната е овалната зала без покрив, в центъра на която се намира каменния олтар, на който с вино и огън са правени велики предсказания. В скалата до него е изсечен и трон, на който е стоял владетелят.
Следва изкачване до Акропола. Той се намира на най-високата част на хълма. Това е мястото, където са се провеждали култови дейности още от античността.
Останалите забележителности на Перперикон са разпръснати в двете му предградия – южно и северно – малки улички в скалите, лъкатушещи покрай жилищни сгради и храмове, скалните басейни, в които са съхранявали питейната вода и други.

Град Кърджали е следващата спирка в екскурзията ни. Там ще посетите Регионалния Исторически музей, помещаващ се в уникална сграда, обявена за архитектурен паметник на културата. На площ от 3 етажа и 30 експозиционни зали ще разгледате, проследен в хронологичен ред, живота в периода от VI хилядолетие пр. Хр. до Средновековието, експонати от флората и фауната на Източните Родопи, както и Етнографски сбирки от региона.

В близост до града са разположени и скалните феномени „Каменната сватба“ и „Скалните гъби“.

Каменната сватба край Кърджали се е образувала преди десетки милиони години от вулканична дейност, но красивата легенда за скалните форми в бяло, бледорозово и бледозелено докосва сърцата на посетителите.

Каменните гъби са скални образувания, които имат форма на естествени гъби – пънчетата им са розови, а шапките – зеленикави. Височината на пънчетата и ширината на шапките е до 2,5м.Тяхното формиране се дължи на подводна вулканична дейност. За Каменните гъби също ще чуем легенда, в съзвучие с родопския фолклор.    

Вашият коментар