• BG, Пловдив, ул. Иван Вазов 56, 4000
  • 0886445566 | 0888129644

КАРЛОВО-СОПОТ – 20 лв

feature-img
feature-img
feature-img
feature-img
feature-img
feature-img
feature-img
feature-img
feature-thumb
feature-thumb
feature-thumb
feature-thumb
feature-thumb
feature-thumb
feature-thumb
feature-thumb

КАРЛОВО-СОПОТ – 20 лв

В град Карлово може усетите революционния дух на предосвожденска България  като посетите къщата музей на Васил Левски и се докоснете до паметника на Левски в Стария град.

В национален музей  „Васил Левски „ ще имате възможност да получите богата информация за дом и род, за съхранените вещи, писма и програмни документи на Апостола.

Паметника изобразява Левски в цял ръст, с револвер в ръка. До него има ревящ лъв, олицетворение на разбунтувалия се български народ срещу турския поробител. Релефът в най-ниската част на монумента съдържа имената на жителите на Карлово дали живота си в името на свободата.

В град Сопот ще посетите къщата музей „Иван Вазов“ , Девическото ( Радиното) училище, Девическия метох и манастирът „Свети Спас“ .

Богатият фонд, с който разполага къщата музей „Иван Вазов“ в град Сопот, припомня най-важните периоди от живота на писателя: от детството му в Сопот, където завършва основното си и класно образование, дейността му на помощник-учител в Калофер при даскал Ботьо Петков, както и учението му и в Епархийското училище в Пловдив при Йоаким Груев.

Девическото (Радино) училище в град Сопот е завинаги обезсмъртено в романа „Под игото“ на Иван Вазов чрез неговата героиня – възрожденската учителка Рада Госпожина.
Днес то е музей и показва реставрирания интериор на автентична класна стая от Възрожденската епоха.

Девическият метох в Сопот пази едно от многото скривалища на Васил Левски, които той е използвал по време на революционната си дейност. Там може да видите  350 годишната лоза, връстница на метоха и вкопаната в земята църква „ Въведение Богородично“

Манастира „Свети Спас“ е бил крепител на българските дух и книжовна традиция по време на на турското владичество  . В него е съществувал скрипторий (място за преписване на книги) – от него са оцелели няколко десетки книги, най-старата от които от 1480 г.