• BG, Пловдив, ул. Иван Вазов 56, 4000
  • 0886445566 | 0888129644

КАРЛОВО-СОПОТ-КЛИСУРА – 40 лв

feature-img
feature-img
feature-img
feature-img
feature-img
feature-img
feature-img
feature-img
feature-img
feature-img
feature-img
feature-img
feature-thumb
feature-thumb
feature-thumb
feature-thumb
feature-thumb
feature-thumb
feature-thumb
feature-thumb
feature-thumb
feature-thumb
feature-thumb
feature-thumb

КАРЛОВО-СОПОТ-КЛИСУРА – 40 лв

Карлово е съвременен град, съчетаващ модерното с безценното културно-историческо наследство и традиции, с уникалните природни забележителности.                                          В града ще посетите Историческия музей , родната къща на Васил Левски , обявена за музей и паметника на Васил Левски.

Историческият музей се помещава в сградата на бившето мъжко училище. През своето стогодишно съществуване музеят е съхранил във фондовете си стотици паметници на културата от древността до наши дни и дава на посетителите възможност да проследят историята на карловския регион.

Националният музей „Васил Левски” се намира в централната част на града. Музейният комплекс включва родната къща на Васил Левски, мемориaлния параклис „Всях светих болгарских”, Чардаклиевата къща, музейна експозиция и паметник на Гина Кунчева – майката на Левски.

Васил Иванов Кунчев-Левски ,наричан още Апостола на свободата, е най-почитаният герой от българската история. Борец за свобода, революционер и радетел за равноправие, той е един от основните идеолози и организатори на борбите за национално освобождение от османско владичество през XIX век.

Чардаклиевата къща се намира непосредствено до родната къща на Васил Левски. В нея е живяло семейството на лелята на Апостола Дона Чардаклиева – сестра на Гина Кунчева. Къщата е била построена около 1840 г.
Мемориалният параклис „Всех святих болгарских” е построен в памет на Апостола.

Сопот   може да посетите къщата музей на Иван Вазов, Радиното училище и Девическия метох.  

Богатият фонд, с който разполага къщата музей „Иван Вазов“, припомня най-важните периоди от живота на писателя: от детството му в Сопот, където завършва основното си и класно образование, дейността му на помощник-учител в Калофер при даскал Ботьо Петков, както и учението му и в Епархийското училище в Пловдив при Йоаким Груев.

Девическото училище е едно от първите девически училища в България. То, както и много други места в Сопот са опсани в романа „Под игото“ на патриарха на българската литература Иван Вазов. От името на Рада Госпожина – една от главните героини в книгата, учителствала в града, идва и наименованието Радино училище.

Сопотският девически манастир „Въведение Богородично“,известен като Метоха, представлява комплекс от съборна църква, жилищни и стопански сгради. Макар и обновена, светата обител има старинен и дори романтичен вид. Манастирският двор, потънал в зеленина и цветя и настлан с калдъръм, придава на мястото особено очарование. Най-старата постройка в манастира – църквата датира от XVв. Разположена в южния край на двора, тя е полувкопана в земята. Друга стара сграда в манастира, която е и най-интересната в архитектурно отношение, е западното жилищно крило – „с чардаците“.

Сбирките на Историческия музей в град Клисура са разположени на няколко етажа в сградата. Най-ценният експонат на музея е оригиналната камбана, с която на 20 април 1876г е обявено Априлското въстание. Целият втори етаж на музея разказва за участието на Клисура във въстанието. Изложени са дрехи, въоръжение на въстаниците, копие на знамето на въстаниците. Част от експонатите са свързани с отзвука на Априлското въстание в Европа и с Руско-турската война .