• BG, Пловдив, ул. Иван Вазов 56, 4000
  • 0886445566 | 0888129644

ХАСКОВО – ДИМИТРОВГРАД – 37 лв

feature-img
feature-img
feature-img
feature-img
feature-img
feature-img
feature-img
feature-img
feature-img
feature-img
feature-img
feature-thumb
feature-thumb
feature-thumb
feature-thumb
feature-thumb
feature-thumb
feature-thumb
feature-thumb
feature-thumb
feature-thumb
feature-thumb

ХАСКОВО – ДИМИТРОВГРАД – 37 лв

Екскурзията започва с посещение на планетариума в Димитровград. В Звездната зала на планетариума може да бъде демонстрирано изкуствено звездно небе. Диаметърът на залата е осем метра и е оборудван с апарат на фирмата „Цайс”, проектори и куполообразен екран, на който се проектира звездното небе.  Той е първият открит в България планетариум, като изключително любопитен е факта, че първият апарат, с който той е работил е конструиран и изработен в Димитровград (апаратът се съхранява в обсерваторията).

В град Хасково ще можете да разгледате Регионалния исторически музей, Кирковото училище, Паскалевата къща, статуята на Света Богородица и Зоопарка в парк Кенана .

Регионалният исторически музей в Хасково съхранява над 120 000 хиляди движими паметници на културно-историческото наследство, много от които имат изключителна стойност. Уникални колекции от праисторически, антични и средновековни материали от керамика, камък, желязо и стъкло оформят част от богатия фонд на музея. Сред най-интересните експонати са две от рядко срещаните в България чаши „Троянски тип”, датирани от I в. пр. Хр., едната от които е и символ на музея.

Кирковото училище е прекрасен образец на възрожденската архитектура в град Хасково и паметник на културата в национален мащаб. Сградата впечатлява с изключително богатата си стенописна и пластична украса. Към момента там е уредена експозицията “Хасковски будители”, в която са показани материали за най-изявените личности с принос в духовното развитие на града от Възраждането до наши дни.
Къщата на чорбаджи Паскал е един истински архитектурен шедьовър. Тя е обявена за паметник на културата от национално значение. В нея можем да проследим преходът от традиционния селски към градския и европейски бит на местното население след Освобождението.

В град Хасково се намира най-високата статуя на Дева Мария с младенеца в света. Символът не е избран случайно. Божията Майка винаги се е считала за покровителка на град Хасково. Монументът се издига на хълма Ямача в границите на града и притежава сертификат от Книгата на световните рекорди на Гинес.

Зоопаркът в град Хасково се намира в живописния лесопарк „Кенана“ и заема площ от над 30 дка, в които са разположени множество кътове за различни животински видове.Там можем да видим 26 вида животни и да се насладим на уникалната природата на парка.