БАЧКОВО-ЧЕПЕЛАРЕ-СМОЛЯН-ПАМПОРОВО

БАЧКОВО-ЧЕПЕЛАРЕ-СМОЛЯН-ПАМПОРОВО -24 лв

Край Бачково близо до Асеновград се намира един от най-старите манастири на Балканския полуостров, осъществявал взаимодействието на три култури – византийска, старогрузинска и българска. Запазените в него уникални архитектурни и художествени паметници са ценни за цялата православна култура.

В град Чепеларе може да посетите Музеят по спелеология и карст .Той притежава богата експозиция минерали, скъпоценни и полускъпоценни камъни, различни видове скали и пещерни образувания. Той има отдел по пещерна палеонтология, където са показани животните,които са обитавали пещерите( намерените кости на пещерни мечки в родопските пещери). Музеят притежава експонати от преди хиляди години. Едни от най-старите експонати в музея са от Ягодинската пещера и са на повече от 6 000 години.

В Смолян ще разгледате планетариума, историческия музей и храм „ Св. Висарион Смолянски“.

Планетариумът с астрономическа обсерватория в Смолян е най-големият планетариум в България В звездната му зала се представят повече от 50 програми. Сред тях са: програми-приказки за най-малките деца, много учебни сеанси, обзорни и тематични за широката аудитория.

Посещението в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в град Смолян е най-бързия начин да се запознаете с хилядолетната история на Средните Родопи, запазена и пренесена през вековете и съхранена за бъдещето

Храм „Свети Висарион Смолянски „ е най-новият катедрален храм в България. Патронът му е легендарна личност, чиято мъченическа съдба се свързва с епохата на помохамеданчванията в Родопите през ХVІІв, и е канонизиран от Българската православна църква. Храмът е кръстокуполен с модерен облик, подчертан с нестандартните архитектурни и конструктивни решения.

В курортния комплекс Пампорово може да посетите църквата „Успение на Пресвета Богородица“